33 Interessante fakta om snøleoparder

Vanligvis forbinder vi leoparder med glupske rovdyr som lever i varme klimaer, som de som sees i Kenya, Tanzania og Sør-Asia.

Du er kanskje allerede klar over hvor kraftige leoparder er og deres evne til å frakte byttedyr som er mye større enn dem selv opp i et tre. Du kan også se for deg gul pels med svarte flekker.

Som konklusjon, de fleste av oss vurderer sjelden snøleoparder.

Amur-, javan-, sør-arabiske, sentral-asiatiske og srilankiske underarter av leoparder er blant de som nå er på IUCNs liste over truede og utrydningstruede arter.

Snøleoparden (vitenskapelig navn Panthera uncia) er ikke en leopard, til tross for at den er oppført på IUCNs rødliste som sårbar og har en stadig synkende bestand.

Helt ærlig, det er ingen andre store katter på jorden som kan sammenlignes med dem.

Interessante fakta om snøleoparder

Her er noen interessante fakta om snøleoparder

  • Snøleoparder er nærmere beslektet med tigre
  • Mistenkes å ha bare én art
  • Snøleoparder brøler ikke
  • Snøleoparder er pattedyr
  • Hvor stor er en snøleopard?
  • Snøleopards hunn
  • Snøleopardenes kropper
  • Snøleopards pels og poter
  • Snøleopards frakk
  • Snow Leopards hale
  • Snøleoparders habitat
  • Snøleopards reisehøyde
  • Snøleoparders reiseavstand
  • Hvor kan vi finne snøleoparder?
  • Hvorfor finnes snøleoparder i Asia?
  • Snøleoparder er crepuskulære
  • Bytter av snøleoparder
  • Snøleoparder jakter alene
  • Snøleoparder foretrekker å forfølge og forfølge sitt bytte ned bakker ovenfra
  • Snow Leopards gjør ofte ett eller to store drap per uke
  • Snøleopards jaktstil
  • Snøleoparder er ensomme dyr
  • Snøleopards parringsperiode
  • Drektighetstid for snøleopard
  • Snøleopardunger
  • Snøleopardens vekststadier
  • Levetid for snøleopard
  • Snøleoparder anses ikke å være i fare
  • Hvor mange snøleoparder er det i naturen
  • Snøleoparder og habitatfragmentering
  • Rovdyrene til snøleoparder
  • Snow Leopard jakt
  • Klimaendringers innvirkning på snøleoparder

1. Snøleoparder er nærmere beslektet med tigre

Til tross for at de har et spøkelsesaktig leopardutseende, viser genetiske studier at snøleoparder er nærmere beslektet med tigre . Det er merkelig at deres vitenskapelige navn, Uncia uncia, som nylig ble endret, opprinnelig ble brukt for å betegne den europeiske gaupen og er avledet fra det gamle franske ordet for «en gang».

2. Mistenkes å ha bare én art

Det er mange underarter av løver (asiatiske, barbariske, vestafrikanske, etc.) og tigre (Sør-Kina, Sumatran, Amur, indokinesisk, etc.). Imidlertid var det bare én art snøleopard frem til 2017. P. u. uncia, P. u. uncioides, og P. u. irbis-underarter er nå de tre.

3. Snøleoparder brøler ikke

Den eneste store Panthera-arten som er kategorisert som ikke å ha et brøl er snøleoparden. I stedet er chuff, knurring, susing og mew blant snøleopardens lyder.

4. Snøleoparder er pattedyr

Snøleoparder er pattedyr, omtrent som alle katter, og de tilhører Felidae (feline) familien. De tilhører Panthera-slekten, som også er hjemsted for tigre, jaguarer, leoparder og løver. Puma-slekten inkluderer geparder og pumas, de to andre "store" kattene.

5. Hvor stor er en snøleopard?

Hvor stor er egentlig en Snow Leopard? De fleste er omtrent to fot høye og fire til fem fot lange, og veier i gjennomsnitt 60 til 120 pund. Til tross for at de er enorme skapninger, er de den minste store kattearten.

6. Snøleopards hunn

Snøleopardhunnene er vanligvis rundt to tredjedeler av størrelsen på sine mannlige kolleger.

7. Snøleopardenes kropper

Snøleopardenes kropp har endret seg over tid for å bli mer tilpasset sitt arktiske miljø. De har små, avrundede ører og tettsittende kropper for å begrense varmetapet, samt korte, avrundede ben. For å varme luften de puster inn før den kommer inn i lungene deres, har de også enorme nesehuler.

8. Snøleopards pels og poter

For å holde vinterleoparder varme om vinteren, kan pelsen deres være opptil fem tommer tykk. Deres enorme poter, som har en nesten trugelignende funksjon for å hjelpe dem å bevege seg lettere i snøen og forfølge byttet, er likeledes dekket med denne pelsen.

9. Snøleopards frakk

Denne Snow Leopardens tykke pels er farget for å passe inn i de kalde omgivelsene. Den typiske pelsen deres er hvit-grå med svarte rosetter, noe som gjør den til den perfekte skjulningen og magen deres er ren hvit.

10. Snøleopards hale

Snøleopardens hale er en spennende tilpasning som skiller den fra andre katter ved at den er veldig lang (rundt 3 fot lang). Dette for at de skal holde seg varme ved å dekke til sårbare deler med halen. I tillegg tjener halene deres som fettreserver i perioder når maten er mer knapp.

11. Snøleoparders leveområde

Snøleoparder bor i noen av verdens tøffeste klimaer, blant Himalaya og andre bratte, steinete fjell i Sentral-Asia. De bor vanligvis i tørre, treløse og tynt vegeterte skråninger.

12. Snøleopards reisehøyde

De beveger seg høyere mellom 10,000 20,000 og 4,000 XNUMX fot i høyden gjennom sommeren, godt over tregrensen. Om vinteren kan de gå ned så mye som XNUMX fot.

13. Snøleoparders reiseavstand

Snow Leopards totale rekkevidde spenner over mer enn 750,000 400 kvadratkilometer, eller omtrent det samme området som Texas og Alaska til sammen. En enkelt leopard kan dekke et område på rundt XNUMX kvadratkilometer.

14. Hvor kan vi finne snøleoparder?

Asia er det eneste kontinentet der snøleoparder finnes. Imidlertid er de til stede i tolv nasjoner: Afghanistan, Bhutan, Kina, India, Kasakhstan, Kirgisistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan. Kina antas å være hjemsted for mer enn 50 % av verdens befolkning.

15. Hvorfor finnes snøleoparder i Asia?

Snøleoparder er ganske viktige i dette området. De er et tegn på en sunn økologi fordi ingen andre dyr jakter på dem enn mennesker.

For å forhindre at floraen blir for sparsom og resulterer i systemiske problemer, holder apex-rovdyr som snøleoparder byttedyrantallet – ofte planteetere, men ofte mindre rovdyr – under kontroll.

16. Snøleoparder er crepuskulære

Snøleoparder er crepuskulære, noe som betyr at daggry og skumring er når de er mest aktive. De er opportunistiske jegere, i stand til å tilpasse seg ethvert bytte som er lett tilgjengelig i store mengder. De er den eneste store kattearten som vil opptre på denne måten.

17. Bytter av snøleoparder

Gitt dette er store dyr som geiter, steinbukk og fjellsau ofte det foretrukne byttet for snøleoparder. Disse kattene har styrken til å beseire byttet tre ganger vekten. De vil målrette mot mindre dyr som kaniner, voles og murmeldyr hvis de blir presset. I en nødssituasjon vil de til og med jakte på fugler.

18. Snøleoparder jakter alene

Bortsett fra noen få jaktpar i parringssesongen, jakter snøleoparder vanligvis alene. Deres jaktterritorier kan være så små som 20 kvadratkilometer i områder med en overflod av byttedyr eller nesten 400 kvadratkilometer i områder hvor det er vanskeligere å få tak i mat.

19. Snøleoparder foretrekker å forfølge og forfølge sitt bytte ned bakker ovenfra

De kan hoppe rundt 50 fot lange og 20 fot høye ved å bruke sine sterke ben og den lange halen for balanse. De er derfor ekstremt dyktige og effektive jegere.

20. Snøleoparder gjør ofte ett eller to store drap per uke

En vellykket jakt vil sannsynligvis vare i flere dager fordi de spiser sakte. De lagrer ofte maten i snøtunneler i løpet av denne tiden.

21. Snøleopards jaktstil

Den lille snøleoparden er ikke kjent for å være fiendtlig over sine drap, i motsetning til andre store katter. De er tilbøyelige til å trekke seg tilbake og gi fra seg byttedyr hvis de blir konfrontert med andre rovdyr. De vil oppføre seg på samme måte mot mennesker.

Snow Leopards oppførsel vil endre seg når folk er tilstede; de kan til og med bli nattaktive for å unngå konflikt.

22. Snøleoparder er ensomme dyr

Fordi snøleoparder er så ensomme dyr, finnes det ikke et ord for en gruppe av dem. Voksne mannlige er totalt ensomme som bare samhandler med andre mennesker i løpet av paringssesongen. Hunnene kan bruke opptil 22 måneder på å oppdra ungene sine.

23. Snøleopards parringsperiode

Snøleopardens parringssesong varer fra januar til mars, og prosessen med å bli gravid kan ta litt tid. Både menn og kvinner lager duftstier i løpet av denne tiden for å lede potensielle kamerater mot deres territorier.

Samtaler og fysiske visninger brukes i frieriritualet for å vise hengivenhet til hverandre. Til syvende og sist vil paret til og med gå på jakt sammen mens paringen finner sted i noen dager.

24. Drektighetstid for snøleopard

Det er en svangerskapsperiode på tre til fire måneder etter disse korte forholdene. Hunnlige snøleoparder vil se etter en beskyttet steinsprekker å føde i og for å beskytte de unge snøleopardene i løpet av denne tiden.

Selv om mødre kan føde opptil fem unger, blir det i gjennomsnitt bare født to unger hvert svangerskap.

25. Snøleopardunger

Fordi de er så små, er nyfødte snøleopardunger – som bare veier rundt et halvt kilo – avhengige av mødrene sine for både mat og beskyttelse. Snøleopardunger bruker fem uker på å gå og en uke på å åpne øynene.

Imidlertid vokser de raskt: Når de er to måneder gamle, kan de spise fast føde, og når de er tre måneder gamle, følger de mødrene sine for å få viktige livsferdigheter.

26. Snøleopardens vekststadier

Snow Leopard-mødre tar seg av ungene sine i omtrent to år før søsknene drar, og forblir vanligvis i en gruppe litt lenger. Hunnene er klare til å få ungene sine i en alder av tre, men hannene blir ikke helt modne før de er fire år gamle.

27. Levetid for snøleopard

Snøleoparder lever vanligvis i ti år i naturen, selv om det ikke er uvanlig for dem å leve opp til femten. Disse store kattene kan leve i mer enn 20 år i fangenskap.

28. Snøleoparder anses ikke å være i fare

Den gode nyheten er at snøleoparder ikke lenger anses å være i fare. IUCN anser dem nå for å være "sårbare".

I hovedsak er sårbare arter de som er på grensen til å bli oppført som truet, noe som også setter dem i fare. Organisasjonen klassifiserer imidlertid truede dyr som sårbare hvis de i det hele tatt er i faresonen.

29. Hvor mange snøleoparder er det i naturen

Rundt 4500–8000 snøleoparder lever i naturen, mens ytterligere 600–700 lever i fangenskap. Ikke desto mindre, på grunn av deres brede spekter og krevende habitat, er befolkningen spesielt utfordrende å overvåke. Imidlertid antas det at den ville bestanden minker.

30. Snøleoparder og habitatfragmentering

For snøleoparder er habitatfragmentering et stort problem. På grunn av sin vidtrekkende natur kommer de ofte i konflikt med boliger og beiteområder (for tamme dyr).

Dette forstyrrer habitatet, yngleplassene og jaktområdene til dyret. De fleste av disse artene lever i områder som er ganske kondenserte og utsatt for menneskelig aktivitet.

31. Rovdyrene til snøleoparder

Mennesker er det eneste kjente rovdyret til snøleoparder. Etter hvert som menneskelig utvikling griper inn i deres habitat, avtar matkildene deres, og de begynner å bytte på tamme dyr. Bønder skyter dem ofte som gjengjeld når de jakter sauer, geiter, hester og unge yaks.

32. Snow Leopard jakt

Snow Leopard-jakt er også et problem på grunn av deres fantastiske og tykke skinn, som gjør dem til en handelsvare i den ulovlige dyrehandelen. I tillegg, i tradisjonelle asiatiske behandlinger, erstattes beinene deres med tigerbein.

Ifølge nyere studier fortsetter krypskyting å være et stort problem for bevaring av snøleoparder, med flere hundre katter som blir drept årlig.

33. Klimaendringers innvirkning på snøleoparder

Klimaendringer kan være den mest langsiktige trusselen mot snøleoparder. Omtrent 20 % av bestanden har blitt utryddet det siste tiåret på grunn av habitatforringelse og krypskyting.

Klimaendringer har imidlertid potensial til å endre terrenget og klimaet i habitatet til snøleoparden og vil også utgjøre vanskeligheter for arten den er avhengig av for næring.

Studier fra WWF indikerer at de nordlige og østlige delene av området, hvor anslagsvis 50 % av alle ville snøleoparder lever, er de områdene som mest sannsynlig vil bli påvirket.

Konklusjon

Etter å ha brakt deg nærmere hva snøleoparder er, er det best å gjenta at snøleoparder er ensomme og til og med kalles "fjellenes spøkelser".

De er så unnvikende og bor i bortgjemte områder med en utmerket kamuflasje med miljøet, så hvis du kunne få et videoklipp av en snøleopard i naturen, krever det feiringer.

Rundt 4500–8000 snøleoparder lever i naturen, mens ytterligere 600–700 lever i fangenskap.

Snøleoparder lever vanligvis i ti år i naturen, selv om det ikke er uvanlig for dem å leve opp til femten.

Anbefalinger